Ajankohtaista

Glow Fest

muotoilun sekatyöläisten letkeä rytmiorkesteri

Timo Ripatti, Katrin Koit, Mikael Mantila ja Tuuli Somma

Kuten festivaaleilla yleenä, tarjolla on monta näkemystä ja persoonallisuutta. Jokaisella oma lähtökohta, omat materiaalit ja ideat. Yhdistävänä tekijänä ovat erilaisuus ja innostava seura

 

Timo Ripatti loihtii unenomaista tunnelmaa laatikoihin vangituilla käyttöesineillä. Timon inspiraatio tulee keittiöstä ja keskittyneestä observoinnista.


Katrin Koit rakentaa taloja taloihin. Lähtökohtana on arkkitehti-pienoismallien estetiikka ja pieni ihminen.


Mikael Mantila muovailee abstraktia kauneutta. Yksinkertaisista materiaaleista syntyy mielenkiintoisia objekteja.Tuuli Somma kehittää varjostimia, jotka pyörivät sittenkin. Tuuli on kiinnostunut liikkeen ja valon rauhallisesta yhdistämisestä.

TOOLS / Muoto2 3.8-9.9.2012


Highlight valaistus Gallerian syyskauden aloittaa rehellisistä perusmuodoistaan ja raikkaasta yksinkertaisuudestaan tunnettu Muoto2 kaksikko Kirsi Pasanen ja Mikko Kentta näyttelyllä Tools.

Näyttelyn lähtökohtana on ollut valo ja puu. Ideat valaisimille ovat löytyneet arjen apuvälineistä työnteon ohella. Inspiraatiossa ovat olleet mukana pienet yksityiskohtaiset työkalut ja välineet, jotka ovat päivittäisessä käytössä, kuten puutöissä usein käytettävä puristin.

Hauskuus ja leikkisyys ovat antaneet oman osansa muotoilulle ja näyttelyssä nähtävä Norris-valaisin onkin saanut innoituksensa toimintaelokuvien maailmasta. C-lampin käytännöllisyys on omaa luokkaansa, sillä sitä voi säätää portaattomasti käyttötarpeen mukaan. Kaksikko on myös päivittänyt 2010 tehtyä Kulma-valaisimesta uusia versioita. Kaikki valaisimet koostuvat pääosin puusta, muovista ja Duratista. Muoto2 sai Hämeen taidetoimikunnalta apurahan näyttelyn järjestämiseen.

Kirsi Pasanen on muotoilija ja puualan artesaani, joka on ollut monessa näyttelyssä mukana erilaisissa kokoonpanoissa. Kirsi on voittanut monia palkintoja, kuten Nordic Talent 2010- palkinnon OLO.MUOTO´10-messuilla sekä Future Design, Exhibition Design Competion, 2002.

Mikko Kentta on muotoilija, jolla on yli kymmennen vuoden kokemus puusepäntöistä. Erilaisia näyttelyitä mahtuu myös paljon Mikon menneeseen ja tulevaan elämään.

Muoto2-suunnittelutoimisto on muotoilun ja puusepänteollisuuden tekijä Lahdesta. Muotoilijapuuseppinä yrityksessä toimivat Kirsi Pasanen ja Mikko Kentta. Muoto2 valmistaa tuotteensa omalla pajallaan Lahdessa, mahdollisuuksien mukaan läheltä kaadetusta puutavarasta. Suunnittelutoimiston töihin kuuluu omien tuotteiden suunnittelun, valmistuksen ja myynnin lisäksi erilaisia projektikalustuksia, puusepäntöitä sekä mittatilauskalusteita. Lisää toiminnasta www.muoto2.fi.

AURINKOISTA KESÄÄ


Kiitos kaikille syksyllä, talvella ja keväällä näyttelyitä pitäineilleen muotoilijoille ja Galleriassa vierailleille. Galleria on kesälomalla ja seuraava näyttely avautuu elokuussa. 


Menneistä näyttelyistä löytyy tietoa Näyttelyt-välilehdeltä. Tulevista näyttelyistä tullaan antamaan ensimaistiaisia kesän aikana.


Hauskaa kesää kaikille!

t. Gallerian väki

TUNNELMASTA VALAISIMEKSI

Metropolia Ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman opiskelijoiden valaisimia
Highlight valaistus Galleriassa 25.5.-17.6.2012.
 
 
Tunnelmaan vaikuttavat aistit, hajut, maut, äänet ja valaistus. Ihmisen
muistijäljet pohjautuvat monesti tunnelmaan kuvien tai äänien sijaan.
Tietyn tunnelman toisinto palauttaa mieleen muiston niin hyvistä kuin
huonoistakin hetkistä, mutta kuinka siirtää aistittu tunnelma valaisimeksi?

Tunnelmasta valaisimeksi on näyttely tulevien suomalaisten muotoilijoiden töistä, joissa halutut tunnelmat on siirretty valaisimiksi.
Näyttelyssä nähdään ennakkoluulottomia, monipuolisia ja samalla
harmoonisia valaisinprototyyppejä. Valaisimet on valmistettu hyvin
erilaisilla tekniikoilla ja materiaaleina niissä on käytetty niin akryyliä kuin
puhallettua lasia, puuta tai alumiinia.

Tunnelmasta valaisimeksi -näyttelyssä on esillä valaisinmuotoilukurssin
aikana toteutetut työt. Kurssin tarkoituksena oli keskittyä fyysisen muodon sijaan siihen, miten valo vaikuttaa tilan tunnelmaan ja millaista valoa tarvitaan tuottamaan haluttu tunnelma. Prosessi aloitettiin havainnollistamalla haluttu tunnelma kuvaamalla ja lavastamalla erilaisia rakenne- ja valokokeiluja. Kun tunnelma oli saavutettu, se toisinnettiin valaisimella. Valaisinmuotoilussa keskityttiin ennen kaikkea siihen, minkälaisen tunnelman valaisin tuo, ei vain käytännölliseen ja esteettiseen muotoon.

Kaikki valaisinsuunnittelijat ovat Metropolia Ammattikorkeakoulun
opiskelijoita. Nuorista ja lahjakkaista teollisen muotoilun opiskelijoista
mukana ovat Juuso Andersin (s. 1990), Henrik Hackenberg (s. 1982),
Peppi Hiidenkari (s. 1989), Pasi Kärkkäinen (s. 1986), Peeta Peltola (s.
1987) ja Elina Vuokila (s. 1987). Luovista ja elämän kokemusta
kartuttaneista teollisen muotoilun aikuisopiskelijoista työnsä tuovat esille
Matti Aukia (s. 1983), Lauri Kaskela (s. 1980), Juhana Myllykoski (s. 1977) ja Thomas Nyholm (s. 1979).

Kurssin ohjaajana toimi Anna Palomaa (s. 1979). Yhteiskumppaneina
toimivat Innojok Oy, John Berger ja Philips.

12.4.-20.5.2012 Konstailematonta kauneutta! AALTO+AALTO+TERO: HATTARA-Light Sweets

Lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä töitään esitellyt AALTO+AALTO -muotoilutiimi yhdessä Tero Kuitusen kanssa tuovat HATTARA – Light Sweets –näyttelyn Highlight valaistus Galleriaan. Näyttelyssä päästään nauttimaan kolmikon yhteistyön herkullisista hedelmistä. Luvassa on vapautunutta leikkisyyttä, lämmintä lähestyttävyyttä sekä keramiikan ja valon kiehtovaa yhteispeliä.

Inspiraationa näyttelyssä nähtäville valaisimille ovat toimineet vanhanaikaiset hapsuvalaisimet. AALTO+AALTO+TERO ovat halunneet tuoda hapsuvalaisimien sympaattisuuden ja kepeyden 2000-luvulle päivitettynä. Söpö ja samaan aikaan hienostunut Tassle-posliinivalaisin on muotoilijoiden sanojen mukaan lähimpänä esikuvaansa. Alumiinisessa Hattara-valaisimessa hapsujen idea on abstraktisoitu mahdollisimman pitkälle, joten valaisin on ikään kuin hapsuvalaisimen sarjakuvaversio.

AALTO+AALTO+TERO

Elina Aalto (s. 1976) on muotoilija ja sisustusarkkitehti, jolla on yhteinen suunnittelutoimisto Aalto+Aalto puolisonsa, muotoilija Klaus Aallon (s. 1975) kanssa. Molemmat ovat valmistuneet Taideteollisesta korkeakoulusta, jossa myös Tero Kuitunen (s. 1986) viimeistelee taiteen maisterin opintojaan. Elina Aalto on tunnettu muotoilu- ja tilasuunnittelutöistään. Elina palkittiin Vuoden nuorena muotoilijana vuonna 2010 yhdessä IMU:n kanssa. Klaus Aalto on muotoillut useita huonekaluja, kuten Naulikko-seinänaulakon ja Take Out-lipaston. Klaus on ollut mukana monessa kansainvälisessä näyttelyprojektissa. Tero Kuitunen on ollut mukana monessa tilasuunnitteluprojektissa sekä yhteisnäyttelyssä. Teron erityisosaaminen painottuu lasin ja keramiikan käsittelyyn.

  Aalto+Aalto vahvistui Terosta ja keramiikasta

Kolmikon yhteistyö lähti liikkeelle keväällä 2011, jolloin Tero Kuitunen aloitti Aalto Yliopiston Taideteolliseen korkeakouluun suoritettavan harjoittelun Elinan ja Klausin Aalto+Aalto suunnittelutoimistossa. Terolla oli vahva kokemus keramiikasta, joten Elina ja Klaus kokivat hyvän tilaisuuden oppia itsekin lisää heille vieraamman materiaalin mahdollisuuksista. Tämän yhteistyön hedelmänä syntyi Tassle-valaisin. Nyt Highlight valaistus Galleriassa nähtävä HATTARA - Light Sweets-näyttely on luonnollinen jatke yhteistyölle.

Elina Aallon mielestä valaisin on suunnittelutehtävänä samanlainen ikoninen esine kuin tuoli. Hänen mielestään on mielenkiintoista seurata sitä, miten valaisin esineenä tulee muuttumaan valonlähteiden kehityksen myötä. Nykyinen, vielä hehkulamppukulttuurissa kiinni oleva valaisimen arkityyppi on tulen ja kynttilän suora jatke. AALTO+AALTO+TERO puolustaa tätä suoraa jatketta ja kokee, että valonlähteen ympärille kerääntyminen on inhimillinen asia, jonka ei tarvitse muuttua.

 

 

Jussi Takkinen ja Visa Malinen: Bon Luxus! Highlight valaistus Galleriassa 24.02. - 01.04.2012

Anna raikkaan valon virrata!

Nuorten muotoilijalupausten Jussi Takkisen ja Visa Malisen BON LUXUS! -näyttely Highlight valaistus Galleriassa esittelee käyttövalaisimia, joissa on tuoretta näkemystä, luonnetta ja ajatusta. Tuotteet ovat prototyyppejä, joita on kehitelty pitkään, ja kaikki näyttelykappaleet ovat myytävänä.

Visa Malinen (s. 1982) on valmistunut muotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista 2007. Hän inspiroituu esineiden rakenteesta ja lähestyy usein ideoitaan materiaalin kautta. Levollisuus, geometrisuus, käytettävyys ja rakenteellisuus ovat ominaista Malisen muotoilulle.

Jussi Takkinen (s. 1982) on opiskellut kalustemuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa ja taideteollista muotoilua Taikissa. Takkisen muotokielen ydintä ovat rauhallisuus, keveys ja tuoreus. Hänelle valo on valon ja varjon dialogia: valo muodostaa aina muodon ja pinnan ja on suhteessa ympäröivään tilaan. Molempien muotoilijoiden tuotteita on ollut esillä useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä.

 

Visa Malinen ja Jussi Takkinen: BON LUXUS! 24.2.–1.4.2012 

 

Highlight valaistus Galleria 
Mannerheimintie 37 
Avoinna la–su klo 12–16 (tai sopimuksen mukaan)

Kuumaa mehua ja iglun saloja

Designpääkaupunkiviikonloppuna, helmikuun 4.–5. päivä, Juha Ahonen tulee gallerialle kertomaan iglunteon alkeista la ja su klo 13 ja klo 15.

Lauantaina 4.2. galleria osallistuu myös Ravintolapäivään – Valokahvila on auki klo 12–16. Tervetuloa!

Uusi vuosi alkaa valon leikillä

Muotoilija ja jään- ja hiekanveistäjä Juha Ahosen (s. 1978) Kootut-näyttelyssä nähdään muodon ja rakenteen teemoja kekseliäästi käsitteleviä valaisimia. Ne esitellään gallerian tiloissa installaatiotyyppisesti, valon ominaisuuksilla ja eri tasoilla leikitellen. Näyttelykappaleet ovat yksilöityjä ja myynnissä, ja valaisimia pystyy tilaamaan sopimuksen mukaan. Kaikki näytteillä olevat tuotteet on valmistettu kokonaan Suomessa.

Kootut on Ahosen ensimmäinen yksityisnäyttely, ja siellä tullaan näkemään mm. uusia, koottavia valaisimia sekä jo aiemmin kiinnostusta herättänyt Kupla-valaisin.

Näyttelyssä on basisti Miika Kyyrön luoma äänimaisema.

Näyttely on avoinna 13.1.–19.2.2012.

Highlight valaistus Galleria
Avoinna la–su klo 12–16
Mannerheimintie 37, 00250 Helsinki

MIKKO PAAKKASEN BRIGHT CORNERS RIKKOO PERINTEITÄ

Muotoilija Mikko Paakkasen Bright Corners -näyttely Highlight valaistus Galleriassa leikittelee luonnonvalosta tutuilla elementeillä. Epäsuora valo luo illuusioita luonnonilmiöistä, siitä miten aurinko heijastuu veden pinnasta, miten aallon pehmeä liike muotoutuu.

Yhtenä näyttelyn lähtökohtana on ollut Paakkasen pyrkimys löytää uusia, energiaa säästäviä ja esteettisesti kestäviä ratkaisuja valaistukseen. Hän on lähestynyt aihetta muun muassa tutkimalla led-valojen eri mahdollisuuksia.

Näyttelyn äänimaisemasta vastaa DJ Slow. Slow Wave -ääniteos on saanut inspiraationsa Paakkasen teosten muotokielestä ja tematiikasta.

Kaikki näyttelyn valoteokset ovat myytävänä ja ne ovat täysin uusia, uniikkeja tuotteita. Teossarjoja on yhteensä kaksi ja ne ovat numeroituja: Bright Corners (1/3) ja Fractal Wave(1/13).

Fractal Wave -sarjan Komodo-teos on saanut nimensä indonesialaisen hiekkarannan ja saman sarjan Boracay-teos filippiiniläisen hiekkarannan mukaan. Komodo-rannan vaaleanpunaisena ja Boracayn täysin valkoisena hohtavat hiekat ovat innoittaneet Paakkasta ja vaikuttaneet teosten värimaailmaan. Halutessaan ostamaansa tuotteeseen saa Mikko Paakkasen signeerauksen.

Näyttely on avoinna 11.11.2011–1.1.2012.
Galleria suljettu 24.12.2011–1.1.2012.

Highlight valaistus Galleria
Avoinna la–su klo 12–16
Mannerheimintie 37, 00250 Helsinki